fbpx
A közösség és a közösséghez tartozás ereje – BrandBirds példa
Szabó Áron

Szabó Áron

A közösség és a közösséghez tartozás ereje – BrandBirds példa

Mit adhat egy közösség, és miért érdemes közösséghez tartozni?

Lassan egy éve, hogy egy egyetemi projekt keretében találkoztam a BrandBirds-szel, és megismertem azt a közösséget, ami azóta az utam egyik legbefolyásosabb tényezőjévé vált. Sosem gondoltam volna, hogy egy közösségnek ekkora ereje és ekkora hatása lehet az emberekre.

BrandBirds csapattalálkozó

Egy nap múlva Magyar Marketing Fesztivál, a közösség és a BrandBirds életében egy igazán fontos pont, amire már hónapokkal ezelőtt elindult a tervezés és a készülődés. Egy olyan pont, ahol marketinges, webes, fotós, márkaépítő, na meg az online vállalkozók fejlődni kívánó java megjelenik. Wow, több mint ezer ember, brutál stand és vagy 9 fős BrandBirds csapat. 9 fő, akik ízig vérig BrandBirds tagok, a közösség tagjai. Nem idegen emberek, akiket a munka és a pénzszerzés lehetősége vonzott, hanem partnerek, barátok, akik szeretik, amit csinálnak, lelkesek és boldogok, ha együttműködhetnek. Egy csapatmegbeszélésre nem kell nyakkendőt kötni és legalább ugyanolyan jókedvvel és nyugodtan megy el az ember, mintha csak a barátaival menne este meginni valamit. Ez egy egészen más helyzet, mint egy munkahelyi légkör. Ez egy közösség.

Egy közösség, aki ha bajban vagy segít. Egy közösség, aki ha kérdésed van, válaszol. Egy közösség, aki ha elkeseredtél, bátorít és felkarol. Egy közösség, a BrandBirds.

Miért pont BrandBirds?

A történelemben ezer meg ezer példát láthattunk már arra, hogy mekkora ereje van egy közösségnek, a közösséghez való tartozás érzésének, és közös motivációknak. Ugyanakkor a közösség felett mindig is állt egy vezető, valaki, aki képes volt összefogni az egyének sokaságát és az individualista motivációkból, közös motivációt kovácsolt. Egy jó közösségnek úgy gondolom nem vezetője, hanem egy iránymutatója van, aki ha kell az élre tud állni, de mégis képes egyenrangú partner maradni.

Ezért működik az, amit Mészáros Robi, a BrandBirds alapítója, évekkel ezelőtt kitalált. Ő nem akart vezetni, nem akarta „uralni” a csoportot. Nem volt célja, hogy napi szinten moderálja a posztokat és minden kritikára egyből ugorva törölje a tagokat. Ő kommunikált és igyekezett megérteni a miérteket.

Az elsődleges cél mindig az volt, hogy adjon valami. Nem kérni akart, hanem adni. Mikor grafikusként ingyen márkaépítési tanácsokat osztott (még nem tudta, hogy tulajdonképpen mekkora ereje van), akkor is segített. Mikor beszélgetsz vele, látod a szemében a csillogást, azt a motivációt, az ötleteket, az eltökéltséget, ami a BrandBirds-t és a közösséget oda repítette, ahol most van.

Brandes megbeszélés

Miért jó, ha közösséghez tartozol és mit kaphatsz onnan?

Ez a kérdés jóval komplikáltabb annál, minthogy egy-két mondattal pontot lehessen a válasz végére tenni, de igyekszem röviden választ adni. Ha még nem tapasztaltad meg mekkora ereje van annak, ha egy közösséghez tartozol, csak próbáld ki a BrandBirds Club csoportját. Nemrég kértem segítséget a családi vállalkozásunkhoz kapcsolódóan, az eredmények pedig elképesztőek voltak. 50 nél is több komment és segítség, rengeteg pozitív benyomás és ötlet érkezett.

Erre képes egy közösség. Nem tudom, van-e bármi más platformnak ekkora hatása.

Azt javaslom, ha tudsz, mindig adj. Segíts és próbálj hasznos javaslatokkal mások rendelkezésére állni. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy kötelező mindenhez hozzászólni, közel sem. Azonban, ha érintett vagy a témában tegyél meg mindent, hogy a lehető legtöbbet tudd segíteni. Ha kevésbé szeretsz a középpontban lenni, és inkább csak a csendes olvasó típus vagy, akkor is javalom az ilyen és ehhez hasonló közösségekbe való belépést. Én is ilyen típus vagyok, csak akkor kommentelek, ha nagyon relevánsnak érzem azt, amit javasolni tudok, de így is rengeteget tudok profitálni azokból a posztokból, amiket ott olvasok.

Végül a legfontosabb: a kapcsolatok. A közösségben olyan kapcsolatokat szerezhetsz, amik nemcsak a vállalkozásod életében, hanem akár a hétköznapokban is befolyásoló hatással bírnak. Emberek, akik hasonlóan gondolkoznak, mint Te, akik hasonló motivációkkal rendelkeznek, mint Te. A világ egyre inkább individualizálódik, ezzel együtt úgy gondolom a mikroközösségek ereje minden eddiginél fontosabb szerepet tölt majd be az életünkben.

István és Áron a Corvinus Egyetemen

Ügyfelekre szabott komplex CMS weboldalakat készítünk marketing, SEO és UX elveket szem előtt tartva, a lehető legoptimálisabb ár-érték arányban.

Clickers logó jel

Megosztom a cikket: